Boekrecensie ‘Van passie tot publicatie’, Chris Lembeeckx (red)

Dit is de jubilieum-editie van het tienjarige bestaan van Schrijven Magazine. Het bevat een selectie van de beste artikelen die in deze tijd in het blad gestaan hebben. En dat is prima vermaak, voor mensen die net als in geïnteresseerd zijn in ‘creatief schrijven’.

De redacteur heeft de artikelen keurig gerangschikt op thema; dus bijvoorbeeld ‘schrijftechniek’, ‘omgaan met kritiek’ en ‘debuteren en blijven schrijven’. En daar valt voldoende interessants over te zeggen. Schrijvers van die artikelen zijn hoofdzakelijk schrijvers die zelf ook romans op hun conto hebben staan. Dit zijn vaak ook schrijfdocenten die verbonden zijn aan het blad. Maar er staan ook artikelen in van ‘gastschrijvers’, zoals Karel Glastra van Loon, die een kostelijk stuk schreef over de vlijmende kritieken op zijn eerste boek ‘De passievrucht’.

Het laatste deel van het boek is dan nog het minst interessants, als enkele genres; zoals columns schrijven en stripboeken schrijven aan de orde komen. Maar over het geheel vond ik dit een boeiend boekwerk!