Boekrecensie ‘Wees onzichtbaar’, Murat Isik

Ik moet toegeven dat ik aanvankelijk wat sceptisch was over dit boek, dat wel heel erg veel in de prijzen is gevallen en -in tegenstelling tot de titel zou ik bijna zeggen- wel heel erg zichtbaar was overal. Mijn natuurlijke reactie is dan al snel om me te onttrekken aan zo’n soort hype, want dan kan het bijna niet wat zijn…

Maar bij ‘Wees onzichtbaar‘ is het goed dat ik dat niet gedaan heb en toch ben gaan lezen! Want dit is echt een fan-tas-tisch boek!

Het is een zeer geslaagd coming-of-age verhaal over Metin, een in de Bijlmer opgroeiende jongen van Turkse origine. Zijn gezin gaat gebukt onder een tirannieke vader en Metin wordt op zijn middelbare school ook nog eens gepest. Murat Isik beschrijft dit allemaal prachtig: heel treffend, in mooie vloeiende zinnen en een fijne onpretentieuze stijl en met heel sterke beelden en associaties die hij oproept. Zelfs een voetbalwedstrijdje tussen jongens van verschillende flats weet hij hiermee interessant te maken, bijvoorbeeld als hij een boogbal beschrijft die hoog in de lucht zich als een roofvogel stort op haar doel.

Maar vooral is Isik de absolute meester over zijn onderwerp: heel precies legt hij bloot waarom Metin’s vader zich zo gedraagt en hoe dit gedrag zich ontwikkelt. En met een heel fijn pennetje kenschetst hij hoe de probleemwijk Bijlmer steeds verder afglijdt, waarbij hij heel treffende personages gebruikt, zoals de school-bully Dino en de vastgeroeste activist ‘meneer Rolf’.

Hiermee is dit een ijzersterk boek: wat mij betreft een instant-klassieker en ook een boek die ik op Hebban meteen toelaat in mijn rijtje ‘favorieten’.