Lijstjes # 1: Toppers uit de wereldliteratuur

Het recente overlijden van één van de grootheden uit de wereldliteratuur, Gabriel Garcia Marquez, heeft mij doen nadenken over welke boeken naar mijn idee zouden moeten worden genoemd in de absolute top-lijstjes. Ook Garcia Marquez kan hier natuurlijk niet in ontbreken.

Hier de eerste in de serie: De vijf toppers in de wereldliteratuur:

Honderd jaar eenzaamheid – Gabriel Garcia Marquez | Dit boek was voor mij een absolute openbaring: een sprankelend, wervelend en soms zeer surrealistische vertelling die mij vanaf de eerste zin volledig weg blies en die bewijst dat Garcia Marquez een briljant en zeer oorspronkelijk verhalenverteller was.

Oorlog en vrede – Lev Tolstoj  | De opgefriste en ingekorte (maar nog steeds vuistdikke) versie die ik las van deze klassieker van Tolstoj verraste me door de prachtige en buitengewoon pakkende vertelling over het leven in Rusland in de negentiende eeuw; zowel het salonleven in St. Petersburg en Moskou (de vrede) als de verschrikkelijke oorlog tegen Napoleon (de oorlog). Tolstoj beschrijft het allemaal heel liefdevol en treffend in een boek dat geen moment oubollig of gedateerd aan doet.

Wolkenatlas – Dave Mitchell | Dit nog heel jonge boek hoort naar mijn idee ook zeker in dit rijtje! Waarom? Omdat dit boek een adembenemende wervelende achtbaanrit is tussen allerlei verschillende verhalen, hoofdpersonages en zelfs vertelstijlen. Het boek vertelt niet één maar zes verhalen, die toch allemaal met elkaar samenhangen. Mitchell weet dit alles moeiteloos samen te brengen in een intrigerend en zeer origineel boek. Wat mij betreft absoluut briljant!

Heart of Darkness – Joseph Conrad | Dit is een zeer vaak genoemd boek door schrijvers als belangrijke inspiratiebron en naar mijn idee verdient dit boek dat ook. Conrad is een meesterverteller die in een messcherpe, zeer beeldende en toch kernachtig stijl je kundig het broeierige en duistere verhaal in sleurt waarin Marlowe in de Congo op zoek gaat naar de mysterieuze Kurtz.

De oorlog van het einde van de wereld – Mario Vargas Llosa | Ik heb dit boek ervaren als een werkelijk magistraal epos over een opstand in de binnenlanden van Brazilië. Alles draait om een geheimzinnige Raadgever met Messiaanse trekjes, die het de centrale regering van de jonge republiek heel moeilijk maakt. Een zeer indrukwekkend werk, van de schrijver die met het ‘Het Feest van de Bok’ nog een geramde klassieker op zijn naam heeft staan.