Lijstjes # 2: Nederlandse klassiekers

In mijn tweede aflevering met lijstjes een top 5 van de naar mijn idee beste Nederlandse boeken aller tijden. Dat ik tot vijf titels gekomen ben, is al heel wat, aangezien ik toch niet echt een fan ben van de Nederlandstalige letteren. Maar toch heb ik vijf titels weten te verzamelen die wat mij betreft in deze top 5 thuis horen! Hier bij, in willekeurige volgorde:

De ontdekking van de hemel – Harry Mulisch | Ja, ook ik was net als zoveel anderen zeer enthousiast over dit Magnum Opus van Harry Mulisch. Een zeer meeslepend en oorspronkelijk verhaal, vol prikkelende vondsten en ideeën.

Dit zijn de namen – Tommy Wieringa | Dit boek hoort zeker ook thuis in deze rij. Wieringa weet met veel overtuiging en in een soepele stijl een boeiend en heel origineel verhaal te vertellen over een wereld ver weg van het onze. Ik was hier in positieve zin zeer door verrast.

Het huis van de moskee – Kader Abdolah | Dit krachtige en bewogen epos dat speelt in het Iran waar ayatollah Khomeini de macht grijpt, verdient naar mijn idee zonder meer een mooi plekje in de wereldliteratuur. Ik was zeer onder de indruk, onder meer van het feit dat Abdolah dit boek niet eens in zijn moedertaal heeft geschreven.

De republiek – Joost de Vries | Nog meer zelfs dan Tommy Wieringa, is Joost de Vries naar mijn idee de belangrijkste jonge schrijver in de Nederlandse letteren. Zijn debuut-roman Clausewitz vond ik al kostelijk en dit tweede boek van hem is zo mogelijk nog wat beter. Erudiet, intelligent en vol met verwijzingen naar de wereldliteratuur, of het nu hoge of lage cultuur is. De Vries vertelt zijn verhaal in een mooie stijl, bijna nonchalant soms, maar met vaak prachtige observaties en ijzersterke metaforen.

In Europa – Geert Mak | Geert Mak kan prachtig vertellen over geschiedenis, of het nu om een klein dorpje gaat (Hoe God verdween uit Jorwerd), een grote stad (De eeuw van mijn vader) of heel Europa; dit boek. Dit is zo’n boek dat je in no time verslindt, omdat je maar wilt blijven doorlezen, geweldig!