Lijstjes #3: Top 5 SF & Fantasy

hyperHet genre Science Fiction en Fantasy heeft mij altijd zeer weten te boeien. Daarom als aflevering 3 in mijn serie van lijstjes van beste boeken aller tijden, mijn top 5 van de beste boeken in het SF&Fantasy genre:

The Lord of the Rings – J.R.R. Tolkien | Als moeder aller fantasyboeken mag dit imposante werk van Tolkien natuurlijk niet ontbreken. Ergens werd dit boek zelfs gekroond als het beste boek van de twintigste eeuw, en dan vind ik niet eens overdreven. De allesomvattende fantasiewereld waarin Tolkien je meevoert is adembenemend en hierbinnen weet hij ook nog eens een zeer meeslepend verhaal te vertellen over de queeste om die Ene Ring te ‘ontmaken’. Een klassieker die je gelezen moet hebben en ook bij voorkeur in het Engels, want dan komt Tolkien’s fabelachtige taalbeheersing het best tot zijn recht.

Hyperion Canto’s – Dan Simmons | Ik vind de serie van vier boeken, beginnend met ‘Hyperion’, nog steeds het allerbeste serie science fiction epos dat ik ooit gelezen heb. De kostelijke vertelling die begint als een soort ‘Canterbury Tales‘ in de verre toekomst is hoogst origineel, zeer meeslepend en gewoon ongemeen spannend. Simmons bewijst een meesterverteller te zijn die ook nog eens beschikt over een enorme verbeeldingskracht. En hij gebruikt zijn vertelling ook nog eens om een ode te geven aan zijn eigen literaire helden.

The Dark Tower – Stephen King | Deze serie met in totaal acht (vaak vuistdikke) boeken, wordt algemeen beschouwd als het Magnum Opus van Stephen King. King is misschien wel de grootste schrijver van de huidige tijd, en in deze fantasy-serie weet hij zichzelf te overstijgen. Ronduit fascinerend wordt het als King erin slaagt niet alleen allerlei andere boeken van hem aan elkaar te verbinden, maar ook zichzelf een te rol geven in het verhaal. Heel bijzonder!

Night Dawn’s Trilogy – Peter F. Hamilton | Dit imposante science fiction epos is in die zin vergelijkbaar met het hiervoor genoemde ‘Hyperion’ in de zin dat het goeddeels in dezelfde tijd speelt, zeg maar de 26e of 27e eeuw. Hamilton voert je in deze trilogie mee in een zeer complex en rijkgeschakeerd verhaal, met als hoofdpersoon kapitein Josha Calvert van het starship Lady MacBeth. Meeslepend, intelligent en boeiend verhaal!

Ilium/Olympos – Dan Simmons | Nog een keer Dan Simmons, gewoon omdat het kan. Want nadat Simmons al zijn Hyperion Canto’s had afgerond alsmede vele andere boeken in vele genres, kwam hij nog met deze cyclus van twee boeken op de proppen. Met een nog ongewoner en nog poëtischer science fiction epos, maar daarom niet minder kostelijk. In zijn ode aan onder meer Shakespeare (her)vertelt hij de Trojaanse Oorlog, waarvan het verloop steeds meer gaat afwijken van het heldendicht van Homeros. Maar dat is dan nog maar een van de verhaallijnen. Meeslepend en intrigerend!