Uitgelicht: De Kliniek

Dit uitgelichte verhaal is alweer een ouwetje! Het idee van ‘De Kliniek’ is ontstaan toen ik bij de verenigingsredactie van mijn studentenvereniging Ovum Novum zat. Destijds wilden we graag een nieuw item in het verenigingsblaadje invoeren waarbij leden zouden vertellen over belevenissen tijdens hun stage. Ik had bedacht dat in de eerste aflevering een fictief verslag zou komen, waarin het relaas zou worden gedaan van de uitzinnige avonturen van een zogenaamde stagiair. Ik gaf hem de naam Raso van Kaam en de studie tandheelkunde en stuurde hem naar een nogal obscure kliniek.

Het item werd niet doorgezet en het verhaaltje haalde nooit het verenigingsblad. Toen ik echter, veel later alweer, het verhaaltje op mijn computer tegen kwam, wekte dit toch weer mijn interesse. Ik besloot het verhaal uit te schrijven en aldus ontstond (de oerversie van) het eerste deel van ‘De Kliniek’.

Maar daarmee was het niet afgelopen. Een tijdje later begon ik me af te vragen wat de verdere belevenissen van Raso zouden kunnen zijn en aldus ontstond Deel 2. En zo ging het steeds verder, alsof het verhaal een eigen willetje had. De verhalen schreven zich dus, zoals het cliché luidt, zelf. Deel 1 moest wel tot deel 2 leiden, en zo verder. Deze noodzakelijkheid wordt naar mijn idee gereflecteerd in de evenwichtige opbouw van het gehele verhaal. De negen delen bestaan uit twee cycli die aan elkaar worden verbonden door een Intermezzo. En de cycli weerspiegelen het proces geboorte, opkomst, ondergang en dood.

Alle negen delen zijn samengevoegd in een bundel. Die kun je via de volgende link downloaden: De Kliniek