Uitgelicht: verhalen geïnspireerd door Paul Auster

Ik vind Paul Auster één van de meest interessante hedendaagse schrijver (1 2 3 4 5 6). Zijn boeken zijn nooit voorspelbaar en zitten vol met prikkelende ideeën en verhalen-in-verhalen. En vrijwel altijd is de dunne scheiding tussen waarheid en illusie een belangrijk thema. Auster heeft me ook zeker geïnspireerd bij een aantal verhalen. Hierna licht ik er enkele uit:

De taxidermist – Uiteindelijk gaat dit verhaal, dat alleen aan de oppervlakte een sappige detective is, over de wanhoop van een zoekende schrijver. Auster schreef hier ook over in zijn onvolprezen New York Trilogy. De naam van de hoofdpersoon is zelfs een vrij directe referentie.

Een frisse wind – Dit lange verhaal gaat, net als veel Auster-verhalen uiteindelijk over een identiteitsverwisseling en vervreemding. Een vervagende identiteit zit bijvoorbeeld ook in ‘The Locked Room‘ en ‘Invisible‘.

Het goud van Maximiliaan – In dit lange verhaal heb ik gebruik gemaakt van een heel interessant verhaaltje-in-een-verhaal uit het boek ‘Moon Palace‘, over iemand die op een ongedachte plek een goudschat vindt.

De wraak van de protagonist – Dit laatste verhaal is sterk geïnspireerd op ‘Man in the Dark‘, tevens het eerste boek dat ik ooit van Auster las. Het gaat erover, om het even heel kort samen te vatten, dat verzinsels misschien niet altijd zo onschuldig zijn…!