De ‘Sterrit’ #12: slotaflevering

Al meer dan 25 jaar ben ik betrokken bij de Sterrit of Paassterrit in mijn ‘hometown‘ Reutum.

Een constante factor is dat ik me daarbij altijd heb bezig gehouden met de (quiz-)vragen. Zoals (wat ik het leukste vind) de stellingen. Deze twaalfde aflevering van deze serie is meteen de laatste. Waarom? Omdat ’12’ het getal van perfectie is natuurlijk! Én omdat het vandaag Pasen is en ‘as we speak‘ de 55e editie plaatsvindt!

En dan nu echt de stelling: In de Griekse oudheid rende een boodschapper de ruim 42 kilometer van Marathon naar Athene om daar de woorden “Gegroet, we hebben gewonnen!” uit te brengen voor hij dood neerviel. En aldus ontstond de marathon als sportdiscipline. Als u dit al cru vond: het is óók voorgekomen dat iemand al dood was vóór hij de finish-streep passeerde; sterker nog: hij won die wedstrijd ook nog! Waar of niet waar? Zoals bekend komt na de break het antwoord!

Deze stelling is waar!

Hoe onwaarschijnlijk ook; dit is waar! De illustere winnaar heette Frank Hayes (1901 – 4 juni 1923), een Ierse paardentrainer en jockey die op 4 juni 1923 op het Belmont Park-circuit in Elmont, New York een steeplechase-wedstrijd won, ondanks een fatale hartaanval in het laatste deel van de race. Zijn lichaam bleef miraculeus genoeg in het zadel hangen en zijn paard Sweet Kiss kwam toch nog als eerste over de streep, waardoor hij de eerste en tot nu toe enige sporter was waarvan bekend is dat hij na zijn dood een wedstrijd heeft gewonnen.

De dood van Hayes werd pas ontdekt toen raceofficials hem kort na de race kwamen feliciteren. Er werd gesuggereerd dat de fatale hartaanval veroorzaakt zou kunnen zijn doordat Hayes in korte tijd enorm was afgevallen om aan de gewichtseisen te voldoen. Met het paard van Hayes liep het overigens ook niet zo goed af, het heeft nooit meer geracet en er wordt beweerd dat ‘Sweet Kiss’ de rest van haar leven de bijnaam “Sweet Kiss of Death” kreeg.

En met dit heerlijke smeuïge feitje zegt uw reporter u vaarwel en tot ziens!