Een vleugje “Sterrit”, aflevering #1

Al meer dan 25 jaar ben ik betrokken bij de Sterrit of Paassterrit in mijn ‘hometown’ Reutum.

Een constante factor is dat ik me daarbij altijd heb bezig gehouden met de (quiz-)vragen. Zoals (wat ik het leukste vind) de stellingen. Steeds is de vraag (op zijn Henk Westbroeks): “Wat is waarrrr???” in die Sterrit-vragenlijsten.

In een langere serie komen enkele van die stellingen voorbij. Steeds komt na de break het antwoord.

De stelling: Alanis Morrissette zingt in haar overbekende liedje “Ironic” onder meer over tienduizend lepels, als je juist net een mes nodig hebt. Een mooi voorbeeld van de stijlfiguur ironie!
Waar of niet waar?

Deze stelling is niet waar!

Ironie is een stijlfiguur waarbij dat wat klaarblijkelijk gezegd of getoond wordt, afwijkt van dat wat bedoeld wordt. Dus als je bijvoorbeeld midden in een regenbui zegt: “Wat een heerlijk weer!”
Alanis Morrissette zingt echter, naast voornoemd voorbeeld, onder andere over een vlieg in een glas wijn of een 98-jarige man die de lotto wint maar de dag erna omkomt. Dit zijn niet meer dan spijtige toevalligheden en géén voorbeelden van ironie.

Morrissette heeft dit zélf ook toegegeven. Zij vertelde dat in een platenwinkel in New York een vrouw naar haar toe kwam en zei: “Dus alle dingen die je in ‘Ironic’ noemt zijn niet ironisch!” Om daar aan toe te voegen: “En dat is de ironie!”. Alanis bevestigde dit met een kort: ‘Yup’!
Uiteindelijk was het hele liedje dus misschien wel een vorm van meta-ironie, oftewel een ironische opmerking over ‘ironie’. Net als onze stelling overigens: “een mooi voorbeeld van de stijlfiguur ironie!”, ook dat is dus meta-ironie! Volgt u het nog?