Een vleugje ‘Sterrit’, aflevering #10

Al meer dan 25 jaar ben ik betrokken bij de Sterrit of Paassterrit in mijn ‘hometown‘ Reutum.

Een constante factor is dat ik me daarbij altijd heb bezig gehouden met de (quiz-)vragen. Zoals (wat ik het leukste vind) de stellingen. In deze tiende aflevering van deze serie komt er weer een nieuwe stelling voorbij. Zoals bekend komt na de break het antwoord!

En dan nu de stelling: Cleopatra staat dichter bij de introductie van de iPhone dan bij de bouw van de piramides van Gizeh. Waar of niet waar?

Deze stelling is waar!

Zoals je misschien toch al een beetje kon vermoeden is deze stelling, hoe ongeloofwaardig die ook klinkt, waar. Normaal gesproken associëren we zowel Cleopatra als de piramides met het hoogtepunt van het oude Egypte, maar beide zijn onjuist.

Het Egyptische rijk doorliep namelijk drie stadia van opkomst tot val. In het Oude Rijk (2686 v.Chr. – 2181 v.Chr.) werden in Egypte de piramides gebouwd. Daarna volgden nog het Middenrijk (2055 v.Chr. – 1650 v.Chr.) en het Nieuwe Rijk (1550 v.Chr. – 1077 v.Chr.). In die laatste tijd leefden Ramses II, de grootste heerser die Egypte ooit heeft gehad, en Toetanchamon (wiens tombe door Howard Carter werd ontdekt).  De voornoemde drie rijken waren praktisch drie volledig gescheiden beschavingen die uitsluitend allemaal op dezelfde plek ontstonden.

En dan nog steeds is Cleopatra niet benoemd. Zij kwam pas in beeld toen Egypte speelbal werd van andere rijken: allereerst het Perzische en daarna het Macedonische. Na de veroveringstocht van Alexander de Grote, ging de heerschappij over Egypte over naar één van zijn generaals, Ptolemaeus, die over Egypte regeerde als een Hellenistische staat. Hij stichtte bijvoorbeeld ook de Bibliotheek van Alexandrië.

Cleopatra was dan weer de dochter van Ptolemaeus de XII (de twaalfde Griekse heerser na Ptolemaeus I). Ze werd vooral beroemd omdat ze Julius Caesar verleidde, toen die dan weer namens het Romeinse Rijk Egypte wilde inlijven. Na de dood van Caesar (en een romance met Marcus Antonius) zou Egypte overigens alsnog ingelijfd worden door Rome. Maar toen had Cleopatra intussen al zelfmoord gepleegd.

Maar om dan terugkerend op de stelling: alles rond Cleopatra (ca. 50 v.Chr.) vond plaats ongeveer 2500 jaar na de bouw van de piramides (rond 2550 v.Chr.) plaats. En dus een kleine 2000 jaar vóór de introductie van de iPhone!