Een vleugje ‘Sterrit’, aflevering #11

Al meer dan 25 jaar ben ik betrokken bij de Sterrit of Paassterrit in mijn ‘hometown‘ Reutum.

Een constante factor is dat ik me daarbij altijd heb bezig gehouden met de (quiz-)vragen. Zoals (wat ik het leukste vind) de stellingen. In deze één-na-laatste en elfde aflevering van deze serie komt er een nieuwe stelling voorbij. En zoals bekend komt na de break het antwoord!

En dan nu de stelling: Hitler en Stalin gaan de boeken in als de grootste massa-moordenaars uit de wereld-geschiedenis! Waar of niet waar?

Deze stelling is niet waar!

De historische persoon die hier het meest aanspraak op maakt is Dzjengis Khan. Dzjengis Khan (de ‘Grote Khan’) verenigde de Mongoolse stammen en stichtte qua oppervlakte het grootste aaneengesloten imperium in de wereldgeschiedenis. Het strekte zich uit van China tot aan de rivier de Donau. Tijdens de veldtochten onder zijn bewind vonden massale slachtpartijen onder de bevolking van veroverde steden plaats, vooral in Centraal-Azië.

Wie meer wil weten over de Mongolen, of over de geschiedenis, kan ik zeker de Youtube-reeks aanraden van Jon Green; ‘History Crash Course’. Hier kwamen de Mongolen veelvuldig voorbij als de grote uitzondering op de regel. Gelukkig heeft Jon ook een item speciaal over de Mongolen gemaakt!

Het eerste plaatje is overigens een close-up van een monsterlijk groot monument van hem, dat midden op de Mongoolse steppe staat, zie de foto hiernaast. Het is van roestvrij staal en is 41 meter hoog is, staat bovenop een 10 meter hoog ‘colosseum’, en het is is ’s werelds grootste ruiterstandbeeld. Gasten kunnen met een lift naar boven om de weelderige Mongoolse steppe te bekijken vanaf een dek bovenop de kop van het paard.

Wat ten slotte vermeldenswaardig is dat onder de knoet van Grote Khan zó veel mensen vermoord werden (zeker 40 miljoen zielen werden van het oppervlak van de aarde weggevaagd), dat dit zelfs het klimaat veranderde! Enorme oppervlaktes aan agrarisch bouwland verwilderden en bebosten namelijk weer en de uitstoot van CO2 daalde daardoor zo aanzienlijk, dat dit tot effect had dat de aarde ging afkoelen.

Is hiermee ook het antwoord gegeven op wat de oplossing is voor de huidige klimaatcrisis? Geef ons een moderne Dzjengis Khan, zou je bijna zeggen (!).