Een vleugje ‘Sterrit’, aflevering #8

Al meer dan 25 jaar ben ik betrokken bij de Sterrit of Paassterrit in mijn ‘hometown‘ Reutum.

Een constante factor is dat ik me daarbij altijd heb bezig gehouden met de (quiz-)vragen. Zoals (wat ik het leukste vind) de stellingen. In een (naar verwachting) langere serie komen enkele van die stellingen voorbij. Steeds komt na de break het antwoord!

En dan nu de stelling: Deze behoeft enige introductie: Je doet mee met een spelshow en je krijgt drie deuren te zien. Achter één deur zit de hoofdprijs en jij hebt zojuist al Deur 1 uitgekozen. De presentator zegt nu dat er achter Deur 2 geen prijs zit, en voegt eraan toe dat je nu nog mag switchen naar Deur 3,  maar dat het wel zeer onverstandig is om dit doen. Is dit laatste waar of niet waar?

Deze stelling is niet waar!

Dit moet je juist absoluut wel doen, want je kans op een prijs wordt nu twee keer zo groot. De kans was voorheen 1 op 3, maar die wordt nu 2 op 3. De kans is 1 op 3 dat die achter deur 1 zit, maar twee op drie dat die achter deur 2 of 3 zit. Doordat de presentator deur 2 schrapt, blijft hiervan alleen deur 3 over, dus is de kans 2 op 3 dat de prijs achter deur 3 zit.