Filmrecensies September – Oktober 2016

Van goed naar slecht:

filmThe Big Short | Deze film gaat over de aanloop naar de financiële crisis van ’08 en die moest ik daarom natuurlijk zeker zien, gezien mijn interesse in dit onderwerp (zie bijvoorbeeld 1, 2 en 3 en mijn verhaal Doppelganger). De film gaat kortweg over een aantal outsiders in het financiële wereldje die de crisis zien aankomen en hierop besluiten te anticiperen. Ze doen hiervoor iets ondenkbaars: ze gaan short op de zeer solide geachte hypotheekobligaties (dit betekent dat ze speculeren op verlies ervan). Iedereen verklaart hen voor gek, maar dat het een keer mis moest gaan met de praktijken van de banken, bleek maar al te waar te zijn. Kortweg kwam die erop neer dat pakketjes hele slechte hypotheken -verstrekt aan mensen die ze eigenlijk niet kunnen betalen-  eindeloos werden opgehakt tot producten (CDO’s), waarvan niemand meer weet waaruit ze eigenlijk bestonden en die cynisch genoeg altijd een triple-A status hadden.
De meest cynische scene zit dan echter nog in het einde van de film; als wordt getoond hoe na de crisis de frauduleuze bankiers worden veroordeeld, banken worden bestraft en worden opgedeeld en strenge wetgeving wordt uitgevaardigd. Oh nee, geintje, volgt er dan, natuurlijk gebeurde dit niet; want in het echt is de machtige banken-lobby in staat gebleken grote hervormingen tegen te gaan en ook is er slechts één bankier gestraft (een arme sukkelaar in Frankrijk die het iets te bont had gemaakt). En zo is het daarna weer snel business als usual geworden. Eigenlijk wisten we dit allemaal al, maar schokkend en onthutsend blijft het! Zeer relevante film, dus, die je zeker moet kijken. Ook omdat de film lekker excentriek en vlot is vormgegeven; met een fijne soundtrack en een sterrencast met een excellerende Christian Bale en Steve Carrell.

filmThe Royal Tenenbaums | Dit is de eerste film van Wes Anderson, wiens recentere werken ‘Moonrise Kingdom‘ en ‘The Grand Budapest Hotel‘ ik fantastisch vond. Voldoende elementen uit die films zijn ook hier al te herkennen. De heerlijke eigenzinnige sfeer bijvoorbeeld, de lekker karikaturale personages en natuurlijk de scenes die bol staan van de visuele vondsten en grapjes. Hiermee vond ik ook deze film zeer te genieten. Mooie rollen ook van onder meer Gene Hackman.

filmInferno | Dit is natuurlijk de verfilming van het boek van Dan Brown. En eigenlijk heeft de film hetzelfde manco als het boek: het hele verhaal hangt veel teveel van toevalligheden aan elkaar en komt veel te gekunsteld over. De film is voor de rest overigens wel goed gemaakt en in een IMAX-filmzaal prima te genieten. En ten slotte raakt de film natuurlijk een aardig en zeer belangrijk thema: worden heel veel problemen op de wereld niet veroorzaakt door overbevolking? Ik denk dat Zobrist daar serieus echt een punt had!

filmThe A-Team | Stel je deze scene voor: Hannibal en zijn team hebben een transportvliegtuig gestolen en ze worden gevolgd door een horde gevechtsvliegtuigen. Hun vliegtuig wordt uit de lucht geschoten en ontploft. Maar gelukkig hebben de mannen zich tijdig opgesloten in de tank die in de laadruimte stond. Die tank schudt de brokstukken van zich af en valt schijnbaar ongehavend omlaag. Om de val te vertragen begint Hannibal met het kanon naar beneden te schieten. Dit werkt en aldus plonzen ze in een meer en kan iedereen zonder een schrammetje uitstappen. “I love it when a plan comes together!“, knort Hannibal tevreden.
Deze scene vat de hele film wel samen, die alleen voor de liefhebbers van  ongecompliceerde hersenloze actiefilms een succes is. Een echt retro-‘A-team’-gevoel blijft achterwege en gek genoeg wordt ook het achtergrondgegeven (“In 1972 a crack commando unit was sent to prison by a military court for a crime they didn’t commit. These men promptly escaped…“) met voeten getreden. Vrij matig allemaal…

filmMoneyball | Deze film vertelt het waargebeurde verhaal van een klein honkbalteam, waar de manager (Brad Pitt) op enig moment begint met het gebruiken van wiskundige modellen om zijn team bij elkaar te kopen. Jonah Hill speelt hierbij de sukkelige nerd die hem helpt. En natuurlijk lukt het ze om met een team vol ongedachte, goedkoop opgekochte, en gemankeerde spelers de grote miljardenteams te verslaan en boven zichzelf uit te stijgen. Misschien vinden liefhebbers van American Baseball hier wat aan, maar ik vond deze film werkelijk dood- en doodsaai. Echt een grote sof…