Seizoen 7 ‘Game of Thrones’ gaat beginnen!

Binnenkort gaat het fantastische Game of Thrones weer beginnen! Inmiddels weten we dat we nog maar twee seizoenen van in totaal nog maar 15 episodes te gaan hebben. Dat betekent dat het einde dus echt al in zicht is! En ik ben heel benieuwd hoe het eindigt. Net zoals eerdere pogingen (1, 2) wil ik daarom wederom een voorschotje nemen op hoe het allemaal gaat eindigen. Na de break meer!

got10a De val van de muur

Eddison ‘Edd’ Tollett ziet als Lord Commander van The Wall de White Walkers op zich afkomen en lijkt hulpeloos verloren. Hij krijgt echter onverwacht hulp van een groep ‘ondode’ verzetsstrijders rondom Benjen Stark, die zich voorbij de Muur hebben verzameld. Zij weten oude magie op te roepen die de Muur moet beschermen. Maar ondanks die hulp wordt de Night’s Watch overlopen en wordt iedereen afgeslacht. Sterker nog: The Wall wordt volledig vernietigd. De ‘Night King’, de White Walkers en zijn legers ‘ondoden’ stromen het Noorden binnen.

Het Noorden

Sansa krijgt het commando over Winterfell als Jon met Davos Seaworth afreist naar King’s Landing. Ze komt in toenemende mate onder invloed te staan van Petyr Baelish, die zelf nog steeds grote ambities heeft. Wellicht kan hij met Sansa’s hulp een nieuw rijk stichten bestaande uit de hele noordelijke helft van Westeros: Het Noorden, The Vale (waar hij al heer van is), de Riverlands (waar hij als heer van Harrenhal ook een claim op heeft) en de Westerlands. Hij weet Sansa ervan te overtuigen om ten aanval te trekken. Het leger van The North en The Vale valt aldus de Riverlands binnen en zonder problemen bereiken ze Riverrun. Ze treffen het kasteel aan in chaos, aangezien de hele familie Frey is uitgemoord door een onbekende ‘assassin’ waarover men met angst spreekt. Sansa en Petyr nemen de controle over het kasteel over en zij bevrijdt haar oom Edmure. Sansa heeft de indruk dat haar oom het niet meer helemaal op een rijtje heeft als die vertelt dat de moordenaar haar zusje Arya was.

Als Baelish daarna wil doorstoten naar Westerlands, blijkt Sansa minder meegaand dan gedacht. Ze heeft nooit echt overwogen Petyr zijn zin te geven, blijkt nu, ze wilde alleen de zetel van haar moeders familie, de Tully’s, heroveren. Ze voorvoelt dat Petyr dat niet zal accepteren en een machtsgreep zal doen en neemt haar voorzorgsmaatregelen. Maar Petyr is haar toch te slim af door een verdovend goedje in haar drankje te mengen. Het gif laat haar ijlen en ze maakt tijdens het overwinningsbanket op Riverrun een zeer verwarde indruk. Dit geeft Petyr de kans Sansa onder streng toezicht te laten terugbrengen naar Winterfel. Hij brengt naar buiten dat ze door een zenuwinzinking haar verstand heeft verloren en grijpt zelf de volledige macht.

got9

De terugkeer van de draken

Daenerys slaat op Westeros het eerste toe in Storm’s End, de hoofdvesting van The Stormlands, één van de zeven koninkrijken. Een nazaat van de Baratheons zwaait hier de scepter. Wat Dany echter niet weet, is dat deze, overigens zeer zwakke, koning heimelijk wordt ondersteund door Euron Greyjoy, die op de loer ligt met zijn grote vloot. Er volgt een enorme veldslag. Op het hoogtepunt van de gevechten lijkt één van de draken te bezwijken, maar dan grijpt Tyrion in: hij besluit de gekwetste draak zelf te berijden en samen met Daenerys brengt hij de vijand ernstige schade toe. Aldus winnen ze uiteindelijk toch nog glorieus. Euron Greyjoy vindt de dood en de ‘Ironborn’ verklaren Yara nu echt als hun nieuwe koningin. Daenerys reist intussen door naar Dragonstone, waar ze meteen enthousiast wordt ontvangen als bevrijder en waar ze ook kennis maakt met Gendry, de bastaard van Robert, die hier de scepter zwaait.

Als de draak Drogon kort daarna zoek raakt, gaat Daenerys die meteen op haar draak Rhaegal zoeken. Op het vasteland van Westeros stuit ze op Jon en Davos, die net in een doodsstrijd verzeild zijn geraakt met de draak. Zij reisden door de wildernis naar King’s Landing en kwamen het beest bij toeval tegen. Daenerys weet Drogon onder controle te krijgen, ook omdat die enig respect lijkt te hebben voor Jon. En zo maakt Dany eindelijk kennis met Jon. Meteen lijkt het te klikken tussen de twee.

Als ze elkaar daarna uitgebreider spreken op Dragonstone, voelen ze opnieuw een duidelijke verwantschap. Jon vertelt haar waarom hij haar wilde spreken: er is een vreselijke dreiging vanuit het noorden die dringend beteugeld moet worden en waarvoor hij hulp nodig heeft! Het komt erop neer dat Daenerys dezelfde keus moet maken als Stannis: stelt ze de jacht op de IJzeren Troon uit om eerst de gevaren in het noorden aan te pakken?Dan meldt zich onverwacht een nieuwe gast: Olenna Tyrell. Zij heeft samen met de Martells een groot leger klaarstaan en wil vanuit het zuiden King’s Landing aanvallen om Cersei van de troon te stoten. Olenna dringt erop aan dat Daenerys haar moet helpen, en wel meteen. Maar Dany besluit toch eerst op Jon’s verzoek in te gaan. Ze besluit dus naar het noorden te trekken met haar legers. Olenna, die deze onduidelijke dreiging niet urgent genoeg vindt, is furieus.

The Riverlands

Nadat Arya Walder Frey heeft vermoord, bevrijd ze Edmure en wisselt ze nog enkele woorden met hem voor ze verdwijnt. Edmure herkent haar als Arya, zijn nichtje, maar Arya zegt dat een meisje Arya Stark niet kent. Ze trekt vanuit Riverrun naar het zuiden, maar wordt onderweg gegrepen door de Brotherhood Without Banners. Die reizen juist naar het noorden om een daar ‘een groot kwaad’ te bestrijden. Onder hen bevindt zich Sandor Clegane. Die heeft een nieuw begin gemaakt en wil nu alleen nog goed doen. Hij herkent hoe het kwaad zich in Arya genesteld heeft en probeert tot haar door te dringen, maar slaagt daar niet in. Arya wil perse door naar King’s Landing om mensen te doden die nog op haar ‘kill list’ staan. Op een nacht doodt ze Toros van Myr en Beric Dondarrion (die ook nog op haar lijstje stonden) en verdwijnt ze spoorloos. Sandor blijft vol wroeging achter en wordt tot zijn ergernis tot nieuwe leider van de Brotherhood benoemd.

Het Zuiden

Tyrell en Martell hebben een verbond gesloten; zo zagen we ook al aan het einde van seizoen 6. De legers van beide grote huizen voegen daarom zich samen en trekken op naar het noorden naar de Crownlands (de federale gebieden rondom King’s Landing). Na het mislukte bezoek aan Daenerys wil Olenna meteen aanvallen. Maar dan worden ze zèlf aangevallen door een leger aangevoerd door een klein leger superwezens. Deze blijken, naar het voorbeeld van de resurrectie van Gregor Clegane, bovenmenselijke krachten te hebben gekregen van de kwaadaardige maester -en Hand of the Queen- Qyburn. Ze zaaien veel angst en zorgen voor enorme verliezen. Olenna is des duivels en wil nu koste wat kost zich wreken op King’s Landing. Als de aangeslagen Martell’s echter weigeren, neemt ze furieus twee van de drie Sand Snakes als gijzelaar gevangen om ze zo te dwingen. En zo valt een verzwakt Tyrell/Martell leger alsnog King’s Landing aan.

got9a

King’s Landing

Koningin Cersei houdt een schrikbewind om de opstandige burgers van haar stad onder de duim te houden. Iedereen is ontzet over de lompe wijze waarop ze heeft afgerekend met de Sparrows, de hieruit resulterende vernietiging van de Sept of Baelor en de zelfmoord van Koning Tommen. Ook Jaime heeft grote moeite met haar handelen en het komt tot een knallende ruzie, waarin Jaime haar besluit de rug terug te keren; hij zal teruggaan naar de Westerlands en heer van Casterley Rock worden, precies zoals wijlen hun vader altijd al wilde. Cersei moet maar in haar eigen sop gaar koken, vindt hij. Gek van verdriet laat Cersei hem gaan, verbitterder dan ooit.

Inmiddels is Arya in King’s Landing gekomen en ze vermoordt Ilyn Payne, de beul die Sansa’s direwolf Lady gedood heeft en -belangrijker- Eddard Stark heeft geëxecuteerd. Dan wordt ze echter opgepakt door de bovenmenselijke leden van de King’s Guard die Qyburn heeft gekweekt. Dit moment valt samen met de belegering van King’s Landing door de legers van Tyrell en Martell. Met Qyburn’s hulp heeft Cersei alweer een geniepig plannetje uitgeknobbeld en hiermee weet ze de slag onverwacht te winnen. Olenna Tyrell en Elleria Martell worden voor Cersei gebracht, die beide vervolgens genadeloos laat folteren en uiteindelijk executeren. Twee van de drie Sand Snakes vinden, als voormalige gijzelaars van Olenna, eveneens de dood, maar de derde was al eerder ontsnapt.

De missies van Brienne

Brienne is samen met haar schildknaap Podrick Payne gevlucht uit Riverrun. Ze ontmoeten de Brotherhood without Banners en haar oude vijand Sandor, die nu leider is. Brienne sluit vrede met haar oude vijand. Sandor vertelt dat hij Arya heeft ontmoet, dat hij zich zorgen om haar maakt en dat ze op weg was naar King’s Landing. Brienne beseft dat haar gezworen missie (het in veiligheid brengen van de dochters van Catelyn Stark-Tully) nog niet volbracht is en besluit Arya achterna te reizen. Podrick staat erop haar te blijven volgen. En zo komen ze beiden in King’s Landing, in de chaos na de veldslag met de Tyrells en Martells. Ze begrijpen al snel dat Arya gevangen is genomen door de onderdanen van Cersei. Het wordt een onmogelijke missie haar te bevrijden!

Casterley Rock

Jaime komt net op tijd terug in de Westerlands om te beseffen dat zijn kasteel bedreigd wordt door de legers van Petyr Baelish. Hij besluit dat hij onnodig bloedvergieten wil voorkomen, ook omdat hij beseft dat het echte gevaar nu uit het Noorden komt in de vorm van de ‘Night King’ en zijn White Walkers. Hij weet ook dat er binnen de hofhouding veel weerstand bestaat tegen de Lannisters, en maakt hier gebruik van door, met hulp van Bronn, een opstand tegen zichzelf te instigeren. Een kasteelrevolutie volgt en Jaime wordt opgepakt en uitgeleverd aan Petyr Baelish. Een veldslag wordt zo voorkomen. De leider van de opstand, Harys Swyft, onderwerpt zich meteen aan Baelish. Die eist dat de Westerners een leger verzamelen en met hem mee naar Winterfell te reizen om dat te verdedigen. Met tegenzin stemt Swyft in en het alleen maar groter geworden leger vertrekt terug naar het noorden. Petyr Baelish heeft haast, want de White Walkers blijken sneller dichterbij te komen dan gedacht. Hij heeft deze vijand duidelijk onderschat. Bronn gaat overigens ook mee, inclusief een gevangen Jaime, die wederom gijzelaar is.

De slag om het Noorden

In het Noorden komt alles bij elkaar. De White Walkers, die reeds The Gift en Last Hearth hebben vernietigd, storten zich op Winterfell. In de afwezigheid van Petyr Baelish heeft Sansa zich bevrijd uit haar gevangenschap en krachtig de leiding op zich genomen, met Thormund als adjudant. Via dromen had ze al contact met Brandon en op die manier komt ze er achter dat er een grote hoeveelheid wapens van dragonglass ligt opgeslagen in de catacomben van Winterfell. Hiermee bewapent ze de manschappen en op die wijze wordt een eerste aanval afgeslagen. Maar toch lijkt Winterfell al snel te bezwijken in de kolossale veldslag. De hulp van Petyr Baelish als die eindelijk met zijn troepen arriveert, biedt nauwelijks uitkomst. Sansa is woedend op hem en dwingt hem nu eens een keer zelf eens een keer vuile handen te maken. Petyr loopt het dun door de broek als hij naar de frontlinie gestuurd wordt en hij wordt genadeloos afgeslacht door de vijand.

Intussen bereikt het leger van Daenerys White Harbor, de grootste stad van het Noorden. Als Jon de stad in gaat stuit hij op Melissandre. De Rode Priesteres is teneergeslagen en bespreekt de situatie met Jon, die zelf blij is dat hij Davos niet bij zich heeft (die is nog steeds woedend dat Melissandre Stannis’ dochter heeft geofferd). Melissandre zeg dat ze nog steeds gelooft dat Jon de ware is die haar Lord of Light heeft aangewezen. Hij moet haar zegen geven voor de laatste taak die ze moet vervullen en dat doet Jon. Vervolgens gaat ze op eigen houtje op pad. Jon en Dany voeren daarna samen de troepen aan als ze Winterfell bereiken. Ze zijn nog maar net op tijd om de vesting te redden van de invasie van White Walkers en hun leger ondoden.

Er ontstaat een nieuwe kolossale veldslag met de White Walkers, waarin ook de draken een prominente rol spelen. Sandor Clegane, die met zijn Brotherhood ook is aangekomen, offert zich heldhaftig op. Ook Theon Greyjoy komt om als die Jon Snow van de dood redt. Tyrion berijdt opnieuw één van de draken en in die omstandigheid is het nu eens hij die de door vijanden ingesloten Bronn redt van de dood. Maar nu berijdt ook Jon een draak, Drogon, met wie hij een band heeft opgebouwd sinds de eerste ontmoeting.

Melissandre duikt ten slotte op het beslissende moment op voor de Night King. Dit is uiteindelijk de grootste vijand van haar eigen meester, de Lord of Light, beseft ze. Ze laat alle magie op hem los die ze heeft, maar faalt en wordt vernietigd. De Night King overleeft, maar moet zich, gewond als hij is, wel met de schamele resten van zijn volgelingen terugtrekken.

Maar dan duikt ook Brandon op, als de nieuwe Three Eyed Raven. Hij oefent zijn nieuw verworven macht uit op de Night King en de laatste resten van zijn gevolg en vernietigt hen volledig. Brandon keert echter niet terug naar Winterfell; daar is geen plek voor hem. Hij moet zijn plicht uitvoeren als Three Eyed Raven op een plek in het verre noorden, bij een Weirwood-boom voorbij de voormalige muur. Hij neemt afscheid van Meera, die wel terug reist naar Winterfell. Zo verdwijnt de enige die weet van Jon’s echte komaf.

De dood van Arya

Cersei voert inmiddels een waar schrikbewind over haar stad, wetend dat ze inmiddels alleen maar tegenstanders heeft. Jaime heeft haar de rug toegekeerd en zelfs de Westerlands hebben de Lannisters afgezworen, heeft ze inmiddels gehoord. Maar ze heeft nog een laatste troef: Arya. Daenerys en haar legers naderen vanuit het noorden nu snel de stad en belegeren die. Dan breekt ook nog eens een volksopstand uit, die wordt aangezwengeld door Tyrion Lannister, die de stad stiekem is binnengedrongen. Vele burgers zijn niet vergeten dat het Tyrion was die de verdediging van de stad leidde tijdens de aanval van Stannis en Tyrion krijgt al snel een grote aanhang. Dit tot grote frustratie van Cersei, als ze hoort over de opstand van de ‘Imp’. Van een laatste slag lijkt het zo niet meer te komen: de meeste burgers willen zich overgeven. Cersei lijkt nu echt verloren.

Maar dan probeert Jaime haar voor de laatste keer te redden. Hij is door Bronn bevrijd uit zijn gevangenschap en de legers van Daenerys vooruitgesneld. Ze dringen samen de stad binnen. Eenmaal in de Red Keep treft Jaime alweer Brienne, die nog steeds probeert Arya te redden. Alweer zijn ze tegenstanders en in een bitter gevecht doodt Jaime Brienne. Bronn is vervuld van afschuw en staat Jaime niet toe dat hij Podrick ook doodt. Pod wordt dan maar opgesloten in een kerker.

Cersei bezoekt inmiddels Arya, en zij blijkt niet zo’n onschuldig meisje als Cersei dacht en ze wordt bijna gedood door haar. Het is Gregor ‘The Mountain’ Clegane (of het monster dat hij is geworden) die haar redt, alhoewel hij dit zelf moet bekopen met de definitieve dood. Dat scheelt; The Mountain stond immers ook op Arya’s kill list. Maar Clegane sterft niet voor die Arya dodelijk heeft verwond met gif (een truc die hij van Oberyn Martell heeft afgekeken). Arya sterft aldus in de armen van een Cersei, die onverwacht toch nog enige emotie toont, omdat ze moet terugdenken aan haar eigen dochter Myrcella, die ook was vergiftigd. Qyburn besluit meteen een poging te doen om ook Arya met zijn sinistere magie opnieuw tot leven te wekken.

Cersei’s einde

Dan echter dringen Jaime en Bronn door in de privévertrekken van Cersei. Ze stuiten op de vreselijke handelingen waar Qyburn mee bezig is en Bronn doodt hem voor die het lijk van Arya kan bezoedelen. Jaime lijkt oprecht te zijn aangedaan door de dood van één van de Stark-meisjes. Hij is woedend op Cersei en slaat haar bewusteloos als ze niet bij zinnen komt. Samen met Bronn neemt hij haar, via een geheime ondergrondse vluchtroute, mee de stad uit en ze belanden in de wildernis. Cersei is echter, als ze bijkomt, furieus dat haar broer haar heeft weggehaald uit de Red Keep, het centrum van de macht. Ze moet er niets van hebben dat hij dit uit liefde voor haar deed. In een laatste daad van waanzinnigheid doodt ze Jaime. Bronn walgt van haar en besluit haar niet te doden maar haar achter te laten in haar eigen ellende. Cersei verliest haar verstand en wordt later volledig vervuild en in de war gevonden door dorpelingen. Ze kan geen woord meer uitbrengen en de dorpelingen besluiten haar te gebruiken als sloof. Niemand heeft door dat dit de gevallen koningin zelve is. Als Samwell Tarly op doorreis naar de hoofdstad in een schamele herberg in het dorp komt te eten, herkent hij de sloof die de vloer boent niet eens.

got10b

Na de grote finale

Een laatste veldslag om King’s Landing blijft door al deze gebeurtenissen uit en de over de stad rondcirkelende draken hoeven een keer niet hun vuur te spuwen. Tyrion maakt zichzelf legendarisch bij de burgers van de stad door zichzelf te laten oppikken door zijn draak.

Dany claimt dan eindelijk de troon, met Jon aan haar zijde. Ze besluiten te trouwen en op die manier Stark en Targaryen te verbinden.

Dan bereikt ook Samwell Tarly de stad. Studerend als maester in Oldtown, heeft hij ontdekt wat op dit moment alleen Brandon maar weet: dat Jon het kind moet zijn van Lyanna Stark en Rhaegar Targaryen. Het bevestigt de sterke band die Jon en Dany hebben; ze zijn familie! Maar Sam weet meer; namelijk dat Tyrion een bastaardzoon is van Aerys, en dus een half-oom van Dany is en óók Targaryen-bloed heeft.

Dany weet de orde te herstellen en benoemt Sansa tot nieuwe Warden of the North. Die geeft op haar beurt het kasteel van Bolton aan Thormund, die zelf een knighthood krijgt en als Huis Giantsbane een nieuwe vazal van Stark wordt. Voor de rest hebben veel koninkrijken nieuwe koningen nodig: in The Vale wordt Robin Arryn, die toch nog opgegroeid is tot een verstandige jongeman, de nieuwe koning-gouverneur. In The Westerlands zijn de Lannisters volledig verdwenen en neemt dus een ander huis hun rol over; namelijk huis Swyft. In de Stormlands blijft huis Baratheon bestaan, aangezien Gendry door Dany als Gendry Baratheon wordt verklaard en die positie krijgt. Davos wordt zijn adviseur; ergens wel passend want Davos heeft ooit Storm’s End zelf bevrijd; dit was ook wat hem de geuzennaam ‘The Onion Knight‘ opleverde.

In The Reach blijft het huis Tyrell bestaan; Margaery heeft namelijk, alhoewel zwaar verminkt, de aanslag in de Sept of Baelor overleefd. Lady Olenna heeft haar daarna veilig en ongezien uit de stad weten te smokkelen. Lady Olenna heeft dus, verstandig als ze altijd was, zo toch nog het voortbestaan van haar huis weten veilig te stellen. Margaery is echter niet meer de vrolijke levenslustige vrouw die ze was. Ze rouwt om Tommen, die zelfmoord heeft gepleegd nadat hij dacht dat ze dood was.

De Riverlands wordt een nieuw achtste koninkrijk, met aan het hoofd Edmure Tully, die gelukkig getrouwd blijft met de knappe dochter van Walder Grey. In Dorne krijgt Tyene Sand (de laatst resterende Sand Snake) het gouverneurschap: zij heet voortaan Tyene Martell. Bronn, die altijd al een oogje op haar had, reist naar haar toe om haar bij te staan (en misschien wel meer). De Iron Islands, ten slotte, blijven onder het bewind van Yara Greyjoy, die tevens The Gift krijgt (het gebied direct ten noorden van Het Noorden). De Muur wordt niet herbouwd. En Jon en Daenerys blijven ten slotte in King’s Landing. Tyrion blijft Dany’s Hand en Varys neemt weer zitting met zijn oude vriend Tyrion in de kleine raad, alsof er niets gebeurd is. Sam wordt ten slotte de nieuwe Maester van King’s Landing en Gilly baart een tweede zoon, die ze Jon noemen.

Om de overwinning te vieren komt een delegatie van Dragon’s Bay (het oude Slaver’s Bay) over met Daario Naharis. Hij heeft tevens een oude bekende bij zich: Jorah Mormont, die is genezen van zijn ziekte. Hij wordt aangesteld als de nieuwe commandant van de King’s Guard. Geëmotioneerd belooft hij zijn eeuwige trouw aan zijn Khaleesi.

Doek. Einde.

Nou ja, het zal allemaal wel heel anders gaan… Ik ben in ieder geval zeer benieuwd!

got11